Jak zrobić dobrą nalewkę

Staropolska tradycja tworzenia nalewek

Nalewki są typowo polską specjalnością. Kordiały (tzw. mocne trunki wspomagające) zapoczątkowała szlachta. To właśnie na dworach szlacheckich powstały receptury, których do dzisiaj używamy. Największym sekretem doskonałej nalewki jest jej długi okres leżakowania - minimum 3 miesiące, a najlepiej kilka lat.

Nalewki są jak wino- im starsze tym lepsze ;)


NA CO ZWRACAĆ UWAGĘ?

  • Należy używać tylko najwyższej jakości składników, bez względu czy to jest spirytus, owoce czy przyprawy. Jeżeli do nalewki użyjemy owoce obite lub niezdrowe, nalewka może się zepsuć. Warto na to zwrócić uwagę, gdyż składniki są dosyć kosztowne.
  •  Naczynia w których przygotowujemy nalewki muszą być sterylnie czyste (wygotowane lub wyparzone)
  • Zanim przelejemy nalewkę do butelek, aby dalej leżakowała, należy ją przefiltrować i pozbawić mętnego osadu. Najładniej wygląda nalewka przepuszczona przez filtr do kawy. Trwa to jednak bardzo długo i często trzeba zmieniać filtr. Sprawdzają się także waciki kosmetyczne, ewentualnie kilkukrotnie złożona gaza.
  • Do nalewek nie można dodawać przypraw sproszkowanych (np. Cynamonu), bo nie będą klarowne.
  • Nalewki należy przechowywać w miejscu chłodnym i ciemnym, aby chronić zawartość przed utlenieniem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz