wtorek, 10 czerwca 2014

Domowe gołąbki bez zawijania

Obecnie, najcenniejszą rzeczą na świecie jest czas... często nie można sobie pozwolić na wielogodzinne stanie w kuchni. Dlatego taki przepisy jak ten, świetnie wpasowują się w rzeczywistość.

Jednak zamiast używać gotowców radzę poświęcić 2 godziny w weekend i cieszyć się gołąbkami przez kilka kolejnych dni;)

Składniki:
  • 70 dag mięsa mielonego
  •  połowa główki kapusty (lub jedna mała)
  • 2 torebki ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól/pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • trochę bułki tartej
  • łyżka oleju/oliwy do smażenia
  • świeży tymianek (opcjonalnie) 
Sos:
  • 1l bulionu np warzywnego
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów lub 2-3 świeże drobno pokrojone
  • szczypta chilli (opcjonalnie)




Ryż gotujemy mniej więcej o połowę krócej niż napisane jest na opakowaniu. W międzyczasie drobno szatkujemy kapustę, cebulę i czosnek.

Do dużej miski wrzucamy mięso, ryż, cebulę, czosnek, jajka i kapustę, dokładnie wszystko mieszamy. Zaczynamy formować "kotlety", w przypadku gdy mięso jest za bardzo wodniste dodajemy trochę bułki tartej. Tak uformowane kotleciki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę obsmażamy ( to będzie test czy dobrze zrobiliśmy farsz ;))

Wszystkie gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelni (tej od smażenia) lub w garnku, przygotowujemy sos - czyli po prostu mieszamy wszystkie składniki i podgrzewamy je. Zalewamy kotlety. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 min przy temperaturze 180 st.

Po pewnym czasie gołąbki wciągną cały sos i zwiększą swoją objętość. Dla łasuchów polecam wtedy dorobić osobno sosu ;)

Smacznego!

























1 komentarz:

  1. Takie gołąbki właśnie lubię, dodaję do nich rożne kasze i są idealne :)
    Pysznie !

    OdpowiedzUsuń