czwartek, 12 grudnia 2013

Śledź w sosie musztardowym

Śledziki dobre i na święta i na co dzień. Idealny do sami wiecie czego ;)

Wypróbowany już w zeszłym roku na wigilii. Tylko tym razem musztarda była zwykła  a nie francuska... akurat taką miałam w lodówce.

Składniki :

- 5 płatów solonych śledzi
- 2-3 cebule
- garść oliwek w zalewie
- ocet spirytusowy
- słoik musztardy (najlepsza francuska)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
- sól/pieprz do smaku

Dodatki:
- papryka marynowana
- korniszony

Płaty dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski, całość zalewamy octem. Odstawiamy do lodówki na 2 dni.

Śledzia odsączmy z octu (dokładnie) można też go opłukać. Dodajemy do ryby posiekaną drobno cebulkę i oliwki. 

Teraz sos :) musztardę, miód, olej i sos sojowy mieszamy i voila ;)

w naczynku układamy warstawmi rybę i zalewamy sosem. Znowu odstawiamy do lodówki na 2-3 dni do przegryzienia się.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Świetny przepis, zamiast śledzi pod pierzynką twoja wersja zagościła na wigilijnym stole i bardzo wszystkim smakowała.

    OdpowiedzUsuń