poniedziałek, 9 grudnia 2013

Pasta z czerwonej soczewicy

Super na kanapki i nie tylko :)

Jest to połączenie kilku przepisów wygrzebanych w necie. A to wszystko przez niewykorzystaną fasolę z zupy z ciecierzycy. W każdym razie pasta wyszła super! polecam.

Składniki:

- 100 g czerwonej soczewicy - 100 g ciecierzycy - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - szczypta chilli - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sok z 1 cytryny - 3-4 łyżki oliwy - garść pestek słonecznika - sól/pieprz do smaku
- garść posiekanej natki pietruszki

Dzień wcześniej musimy namoczyć ciecierzycę. Po 12 godzinach razem z wodą w której się moczyła przelewamy do garnka, dolewamy wody i dodajemy soczewicę. Tak gotujemy ok 15 min. 

Na patelni rumienimy pestki słonecznika. Zdejmujemy z ognia, na tej samej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem - drobno posiekane.

Z garnka odsączmy wodę ( nie musimy tego robić bardzo dokładnie - gdyż później może nam wyjść za sucha pasta). Dorzucamy do środka resztę składników i blendujemy.  Jeżeli jest za sucha można dodać troszkę więcej oliwy.

Smacznego!


2 komentarze: