wtorek, 10 grudnia 2013

Nalewka Bożonarodzeniowa

Nalewka pachnąca świętami:)Niestety , aby zdążyć z nalewką na święta za jej przygotowanie należy zabrać się tak około czerwca :) więc teraz już za późno, ale można zacząć szykować się na przyszły rok!

Ta nalewka jest trochę trudniejsza w wykonaniu od zwykłej owocowej, ale na pewno sobie poradzicie ;)

Składniki:

- 1kg śliwek + 3 pestki
- 100g rodzynek
- 100 g suszonych śliwek
- laska wanilii
- 0,5 kg białego cukru
- 0,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu


Śliwki świeże i suszone dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na cząstki, usuwamy pestki ( standard ). Rodzynki płuczemy i osączamy. Śliwki wkładamy do słoja, dokładamy rodzynki i pestki, zasypujemy cukrem, zalewamy spirytusem, odstawiamy w ciemne miejsce na ok. trzy tygodnie. Po tym czasie zlewamy nalew, a owoce ponownie zalewamy wódką, dodajemy wanilię, odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Zlewamy nalew i łączymy z poprzednią partią. Filtrujemy i nalewamy do butelek.


Odstawiamy na około 6 miesięcy.

2 komentarze:

  1. piekny kolorek :) Zapraszam do Akcji Tęcza Smaków 3 :) http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis. A że wolę słabsze alkohole, to zamiast to zamiast pół litra spirytusu i pół litra wódki robię ją z litra wódki.

    OdpowiedzUsuń