piątek, 29 listopada 2013

Zupa krem z ciecierzycy

Typowo jesienna zupa, rrrrooozgrzewająca. Do tego łatwo można ją przyrządzić, bez brudzenia miliona garnków i biegania po sklepach za składnikami ;)

Polecam szczególnie dla głodomorów, którzy twierdzą, że zupą nie da się najeść. Spróbujcie tego przepisu.

Składniki:


- 400g ciecierzycy
- puszka pomidorów w zalewie

- 2 ząbki czosnku

- 1,5 litra bulionu

- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- pół pęczku natki pietruszki

- 1 średnia cebula

- 1 łyżeczka kminu rzymskiego/kminku

- 1 łyżeczka cukru

- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

- sól/pieprz do smaku
- papryczka chili


Najlepiej dzień wcześniej (min 12 h) namoczyć ciecierzycę. Wsypać do miski i zalać wodą jak w przypadku fasoli. Nie pozbywamy się wody!

W garnku przygotowujemy bulion wg własnego uznania (może być mięsny - np z kurczaka lub warzywny). Na osobnej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, chili i rozmarynem. Gdy się zarumienią dodajemy puszkę pomidorów, wino oraz posiekaną natkę pietruszki. Dusimy na średnim ogniu ok 15 min.

Do gotowego bulionu wlewamy cieciorkę wraz z wodą w której się moczyła. Gotujemy ok 10 min. Następnie dorzucamy sos pomidorowy i znowu gotujemy ok. 15 min. 

Łapiemy za blender i miksujemy!

Świetnie smakuje ze śmietanką lub wędzonką, ja dodatkowo podaje grzanki czosnkowe.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz