sobota, 30 listopada 2013

Nalewka z pigwy

Oj, długi czas czekałam aż pigwa dojrzeje, żebym mogła zarobić z niej nalewkę. Polski rynek zalewają wódki smakowe, znajdziemy w tym repertuarze m.in. pigwówkę. Jednak nie ma to jak nalewka własnej roboty - naturalna i "zdrowa", w końcu pigwa ma dużo witaminy C ;)


 Składniki:

- 2kg dojrzałych owoców pigwy
- 1kg cukru
- 0,5l wódki
- 0,5l spirytusu
- silna wola

Umyte owoce razem ze skórką kroimy na drobne kawałki, wkładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Przykrywamy słój pergaminem. Po tygodniu wlewamy spirytus i przez miesiąc codziennie wstrząsamy słojem.
Przecedzamy i mieszamy z wódką. Przelewamy do czystych butelek i odkładamy na dwa miesiące w ciemne miejsce.

Na zdrowie! 

1 komentarz:

  1. robię podobną. smakuje znakomicie! idealnie umili rodzinny obiad świąteczny.

    OdpowiedzUsuń