wtorek, 12 marca 2013

Po prostu Rosół





Jedyny prawdziwy król zup, baza do wszystkiego!
 
Składniki (ok 8-9 porcji):

• 1 kurczak o wadze około 2 kg
• kawałek szpondru wołowego
• 4 litry zimnej wody
• sól/pieprz do smaku
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 3 gałązki natki pietruszki
• kawałek selera
• kawałek pora
• 5 ziarenek ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 4 całe ziarenka pieprzu
• kilka listków lubczyku



Dodatki:
• ugotowany makaron
• posiekana natka pietruszki


Kurczaka "rozbieramy" na części pierwsze ;)(szyję, skrzydełka, podudzia, udka, piersi, korpus). Piersi nie dodajemy do rosołu. Całą resztę części kurczaka wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą tak aby w całości przykryła mięso w ten sposób odstawiamy kurę na ok 1 godzinę.

Po tym czasie wylewamy mętną wodę, dodajemy nową. Zalewamy mięso i zagotowujemy, w między czasie zbierając pianę z powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 1/2 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Pora i natkę opłukujemy.

Do rosołu dodajemy przygotowane warzywa, natkę pietruszki oraz ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz.

Gotujemy całość przez około 1,5 godziny na małym ogniu pod uchyloną pokrywą aż mięso będzie miękkie. Na koniec sprawdzić doprawiamy do smaku.

Do talerzy wykładamy ugotowany i odcedzony makaron, zalewamy gorącym rosołem i gotowe ;)

Smacznego!


1 komentarz: