poniedziałek, 18 marca 2013

Pierś indyka w marynacie

Coraz więcej się słyszy o oszukiwanym mięsie, o chemikaliach, które codziennie pochłaniamy, jedząc to co oferują nam sklepy. A podobno jesteś tym co jesz ;)

Dlatego proponuję trochę zdrowszą alternatywę. Zamiast wędliny na kanapkę, jako dodatek do sałatek, a nawet jako wkładka obiadowa.

  • Składniki:
  • ok 1,5 kg pierś z indyka
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki papryki słodkiej
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • szklanka wody

Na 24 godziny przed gotowaniem piersi, należy przygotować marynatę z wszystkich przypraw. Dokładnie nacieramy całe mięso, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki.


Po tym czasie, pierś przekładamy do garnka (razem z marynatą) i podsmażamy z każdej strony na delikatnym ogniu. Jeżeli mięso będzie nam przywierało do dna garnka, podlewamy mięso odrobiną oliwy do smażenia.

Gdy indyk będzie  już rumiany, wlewamy do garnka wodę i przykrywamy. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 1,5 h. Od czasu do czasu obracając mięso( wystarczy jak co 40 min spojrzymy do garnka ;)). Musimy też co jakiś czas zerknąć czy mięso nam nie przywarło do dna, albo czy woda się nie wygotowała.

Jak indyk będzie już gotowy, zdejmujemy przykrywkę i odparowujemy nadmiar wody (troszkę sosu jednak zostawmy ;))

Pewnie pojawią się wątpliwości, dlaczego nie w rękawie i w piekarniku? Próbowałam robić na obydwa sposoby i duszony indyk z garnka, jest bez porównania lepszy, bardziej soczysty i delikatny.
Kto nie wierzy niech spróbuje :)

Smacznego!




 


6 komentarzy:

  1. Przepyszne! Zrobiłam wg przepisu - wyszło idealnie, nie za suche, a upieczone.
    Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. zamiast wody lepiej rosołkiem by podlać sądzę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może racja, muszę spróbować, tylko wtedy chyba z oliwy/oleju bym zrezygnowała.

      Usuń
  3. A ja jako amator mam pytanie :D czy nacieramy mięso i resztę marynaty wyrzucamy czy mamy w marynacie zostawić to w lodówce???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marynatę zostawiamy, i w lodówce i garnku podczas gotowania (razem z mięsem), jak dla mnie to jest najlepsza część ;) idealna galaretka.

      Usuń
  4. nie powiem, ciekawy przepis jutro test robię z zamianą piekarnika na garnek :D
    Do tej pory w piekarniku robiłem ale bez termoobiegu i też soczysty wychodził.
    Teraz czas na gar :)

    OdpowiedzUsuń