środa, 6 marca 2013

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Uwielbiam szpinak w każdej postaci, zarówno świeży jak i mrożony. Ten przepis ma kilka odmian, niektórzy np. zapiekają naleśniki dodatkowo z żółtym serem na wierzchu, albo do farszu dodają śmietanki. Ja w tym przypadku preferuję prostotę ;)

 Składniki (na ok. 6 naleśników):

  • 1 paczka świeżego szpinaku (lub opakowanie mrożonego)
  • połowa opakowania sera feta
  • ząbek czosnku
  • sól/pieprz do smaku

Do samych naleśników proponuję użyć przepisu "podstawowe ciasto naleśnikowe" .

Dokładnie myjemy pod bieżącą wodą liście szpinaku. Następnie wrzucamy je na patelnię. Szatkujemy czosnek, a fetę kroimy na drobne kawałki. Gdy już odparujemy nadmiar wody z patelni, dodajemy fetę i czosnek. Całość smażymy jeszcze chwilkę, dokładnie mieszając. Dodajemy sól i pieprz. 

Gotowe, możemy nakładać na naleśniki ;)
Smakują równie dobrze na zimno jak i na ciepło!

Smacznego!









 

2 komentarze:

  1. mmm z wytrawnych takie lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukałam wszędzie takiego prostego przepisu na farsz i wreszcie znalazłam! Co ważne dla mnie , ze świeżym szpinakiem a nie mrożonym. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń