niedziela, 24 marca 2013

Domowy hamburger

Niech się przyzna ten, kto od czasu do czasu nie lubi zjeść coś śmieciowego ;) 
Zamiast katować swój organizm znanymi burgerami, proponuję zrobić samemu, efekt powalający.
Tak naprawdę dobór dodatków zależy tylko i wyłącznie od inwencji. Kto co lubi ;)

  • Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego z szynki)
  • 4 kajzerki/bułki hamburgerowe
  • 1 mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • jedno jajko
  • oliwa/olej do smażenia
 
  • Dodatki:
  • 4 liście sałaty
  • połowa czerwonej papryki
  • plasterek serka topionego
  • pomidorki cherry
  • cebula
  • majonez/musztarda/ketchup



Do miski wrzucamy mielone mięso, drobno pokrojoną cebulkę i ząbek czosnku, wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Powoli plastikową łyżką z masy mięsnej formujemy ok 8-10 cm średnicy koła (nie muszą być idealne ;)), przy 1 cm grubości. Smażymy dokładnie rumieniąc mięso z obydwu stron.
W między czasie myjemy dodatki i kroimy je. Ja wykładam wszystko na talerz i każdy komponuje swojego burgera według własnego uznania. Dodatkowo rozkrawamy bułeczki i wkładamy je do piekarnika na ok 100 st.
Gdy mięso już będzie gotowe wykładamy je na świeżo wyjętą ciepłą bułeczkę. 

Gotowe ;)





1 komentarz:

  1. bardzo zdrowa, bardzo pyszna wersja fast - fooda :) mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń