niedziela, 24 marca 2013

Barszcz Ukraiński

Szczerze to bardziej Polski niż ukraiński ;) 

Barszcz ukraiński pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Jest często podawany również w Polsce, lecz przepis został mocno zmodyfikowany, przede wszystkim dodajemy fasoli, której w oryginalnym przepisie nie znajdziemy.

    Składniki :

  • 10 dag białej fasoli
  • włoszczyzna do zupy
  • 3 buraczki
  • 1 średnia cebula
  • 4 ziemniaki
  • 1 litr bulionu
  • 3 łyżeczki koncentratu  pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  •  sól/pieprz/cukier do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  •  koperek

 
Fasolkę zalewamy wodą i moczymy dzień wcześniej. Na następny dzień odcedzamy i zagotowujemy, znów odcedzamy i potem gotujemy ok 40- 50 min już do miękkości. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy i opalamy chwilę nad palnikiem (jeżeli nie mamy palnika ;) genialnym sposobem jest rozgrzanie patelni teflonowej do wysokiej temperatury i bez użycia oleju, opalenie cebuli na patelni ).
Wszystkie warzywa ( oprócz ziemniaków i fasoli ), liść laurowy wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i fasolkę. Gotujemy jeszcze 20 minut. Barszcz zaprawiamy koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem i cukrem, ziołami.
 
Smacznego ;) 
 

 
 
 

2 komentarze:

  1. heh....ile razy bym coś takiego chętnie zjadła, to moje gospodarstwo mówi łe.....porodówka. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń