poniedziałek, 11 lutego 2013

Zupa cebulowa

Zupa, która na pewno ma już swoich wielbicieli. Nawet reklamują ją w TV ;) w domowym wydaniu (nie z proszku) smakuje o niebo lepiej.

Składniki (ok 4 porcje):
  • 1 kg cebuli
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1,5 litra bulionu wołowego lub warzywnego.
  • kieliszek brandy
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • tarty żółty ser
  • rozmaryn
  • sól/cukier/pieprz
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka curry
  • bagietka

Obieramy cebulę i kroimy w piórka, w garnku rozgrzewamy masło, po czym dorzucamy cebulę. Smażymy mieszając do czasu, aż osiągnie karmelowy kolor (może to zając nawet 30 min ).

Dolewamy wina i smażymy jeszcze 5 min. Następnie dodajemy bulion, brandy, dokładnie mieszamy dodając stopniowo przyprawy (bez rozmarynu) i doprawiając do smaku. Gotujemy 5 min. Gdy już będzie idealna :)przelewamy do żaroodpornych miseczek. Piekarnik nastawiamy na 180 st.

Na wierzchu układamy kawałki bagietki, posypujemy serem, rozmarynem i rozdrobnionym czosnkiem. Zapiekamy ok 25 min, do rozpuszczenia sera.

Gotowe.

Smacznego ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz