wtorek, 19 lutego 2013

Zimowa zupa chińska

Z cyklu potraw jednogarnkowych. A dodatkowo wręcz błyskawiczna zupa. Nie jest szczytem kulinarnych umiejętności, ale smakuje rewelacyjnie, po prostu daje radę ;)

  Składniki ( 4 porcje):

  • paczka mrożonych warzyw chińskich
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1,5 kostki rosołowej drobiowej
  • 200 ml sosu sojowego
  • ok 2 litry wody
  • sól/pieprz do smaku
  • 4 jajka 
  • szczypiorek od cebulki dymki
  • łyżka oliwy do smażenia

Do średniego garnka wlewamy łyżkę oliwy, ustawiamy na większy ogień. Wrzucamy do garnka pokrojone piersi (umyte i osuszone najpierw ;)) i smażymy aż do zrumienienia. 

Zalewamy mięso wodą, doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy kostki rosołowe i paczkę warzyw (nie chcę tutaj uprawiać krypto reklamy - ale najlepsze są z frosty)

Gotujemy ok 15-20 min na wolnym ogniu. W między czasie gotujemy jajka na twardo i kroimy szczypiorek.

Na ok 5 min przed końcem gotowania dodajemy sos sojowy. 

Wylewamy zupę na talerze, do każdego wkładamy po jajku i dekorujemy świeżym szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku.

Gotowe!

Mogę dodać, że zupa jest super dietetyczna ;)












1 komentarz:

  1. Najlepsze są z biedronki :P hehe Muszę spróbować takiej zupki.

    OdpowiedzUsuń