niedziela, 3 lutego 2013

Paszteciki z ciasta francuskiego

Realizacja specjalnego zamówienia od starszego pokolenia ;) Trochę poeksperymentowałam z farszem, ale wyszły super. Jeden rodzaj oparty jest na szpinaku z fetą, w drugim użyłam ryby (dorsza) z czerwonym pesto. Jak widać idealnie nawet na imprezę imieninową babci, ale oczywiście nie tylko;)!
Doskonale sprawdzają się jako ciepły dodatek do zupy oraz zimna przekąska.

Składniki :
 ciasto
  • jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego 
  • jedno białko jajka do posmarowania 
  farsz 1
  • opakowanie szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • opakowanie sera feta
  farsz 2
  • opakowanie pesto rosso
  • 200 g białej ryby
  • cebulka dymka
Na blacie rozkładamy ciasto francuskie i rozcinamy wzdłuż na dwie równe części. 
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju/oliwy wrzucamy szpinak z posiekanym czosnkiem i smażymy do momentu odparowania wody ( w przypadku świeżego szpinaku, najlepiej będzie posiekać liście na małe kawałeczki przed smażeniem ). 
Gotowy szpinak wykładamy na jedną z połówek ciasta tworząc ok 3 cm pas po środku, na to układamy pokrojony w plasterki ser feta.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy teraz rybę z drobno posiekaną cebulką, smażymy do momentu, aż ryba delikatnie się zrumieni. W między czasie na drugiej połowie (podobnie jak ze szpinakiem) wykładamy pesto. Gdy ryba będzie gotowa, wykładamy na środek ciasta.
Obydwie połówki delikatnie zawijamy, tak aby na wierzchu, końcówki ciasta zachodziły na siebie. 
Tak przygotowane rolady ;) tniemy na mniejsze kawałki. Smarujemy po wierzchu białkiem jajka, dla lepszego koloru.
Następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (zgodnie z instrukcją na cieście, lub przy 200 st ok 15-25 min).

Nic prostszego :) smacznego !








1 komentarz:

  1. Dzisiaj będzie debiut w tym temacie, wersja 1

    OdpowiedzUsuń