wtorek, 5 lutego 2013

Muffinki wiśniówkowe

Pomysł na walentynkową niespodziankę. Czekoladowe, alkoholowe i słodkie, nic więcej nam trzeba ;)
Od niedawna w mojej "spiżarni" dochodzi wiśniówka z mrożonych owoców. To eksperyment, więc na razie się nim nie dzieliłam ;) Do tych muffinek użyłam kilku wisienek z wkładki ze słoika + ekstra cukier na osłodę. Myślę, że z równie pysznym efektem można je zastąpić wiśniami w słodkim syropie.

składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2-3 kieliszki wiśniówki +wiśnie w syropie
  • cukier puder do posypania 


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, kakao, sodę, sól i wszystko dokładnie mieszamy.  Wlewamy wodę, maślankę, oliwę lub olej oraz 1 kieliszek wiśnióweczki. Delikatnie łączymy składniki mieszając łyżką.
Papilotki napełniamy masą do 1/3 wysokości (po około 1 łyżce stołowej na 1 porcję). W środek nakładamy po 1-2 wisienki i przykrywamy resztą masy (muffiny podrosną, więc foremki napełniamy mniej więcej do 2/3 wysokości). Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut przy 175 st. Po tym czasie patyczek wetknięty w środek powinien być suchy. Muffinki są najlepsze gdy już wystygną ;)


Jeżeli komuś będzie za mało aromatu, można nasączyć je pozostałą wiśniówką. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

na zdrowie czy smacznego ;)?


























6 komentarzy:

  1. Na pewno są pyszne, kakaowe ciasto z wiśniami jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam muffinki z wiśniami. Ostatnio robiłam takie z dodatkiem marcepanu :) A Twoje prezentują się obłędnie i pewnie takie same są w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się, że odrobinę je przypaliłam ;) Uwielbiam połączenie wiśni i czekolady. A z marcepanem, świetny pomysł! podkradnę ;)

      Usuń
  3. mmm pomysłowo, chwytam jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ...ale pysznie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń